Generalno, koliko vrsta ovlaživača postoji?

Na tržištu postoji mnogo ovlaživača, a većina ih se može kategorisati u dve: ultrazvučni ovlaživač i evaporativni ovlaživač.

Kako zapravo radi ovlaživač?

Ultrazvučni ovlaživač: ovaj tip ovlaživača stvara visokofrekventne vibracije dijafragme (ili druge vrste vibrirajućih elemenata), isparavajući vodu u maglu da bi se postiglo vlaženje. Na 1,7MHz, zvuk radne frekvencije vibracije je izvan dometa ljudskog sluha da bi bio nečujan. Značajno je da kada ultrazvučni ovlaživač radi, bela magla dolazi iz njegove rešetke (ili mlaznice). Koncentracija magle zavisi od načina rada.

Ovlaživač isparavanja: ovaj tip ovlaživača udiše suv vazduh sa ugrađenim motorom, a zatim ubrzava vazduh kroz isparivačku podlogu sa vodenom membranom ili isparljivim filterom kako bi kapljice vode iznele van svog tela radi ovlaživanja. Kapljice vode koje izlaze iz evaporativnog ovlaživača mnogo su manje veličine (blizu prirodnoj veličini kapljica isparavanja) od onih koje dolaze iz ultrazvučnog ovlaživača, što ih čini mnogo lakšim za ravnomernu distribuciju u vazduh. To je i razlog zašto evaporativni ovlaživač ne proizvodi belu maglu tokom rada.

Koja radi bolje?

Iz poslednjeg pitanja smo saznali da postoji značajna razlika u veličini kapljica vode koje izlaze iz oba tipa ovlaživača. Ultrazvučni ovlaživači proizvode veće kapljice vode, koje bi lako formirale belu maglu u vazduhu. Međutim, veće kapljice vode bi takođe brže padale, smanjujući njihovu površinu prskanja i na taj način usporavajući vlaženje u celom prostoru. Drugo pitanje je što veće kapljice vode takođe nose više supstance iz izvora vode, uključujući nečistoće (kao što su kalcijum ili magnezijum). Kada se magla širi, nečistoće se takođe prenose u vazduh. Ovo takođe objašnjava zašto bi neki korisnici ultrazvučnih ovlaživača videli beli talog na svom nameštaju ili podu.

Uz različite mehanike rada, evaporativno vlaženje proizvodi mnogo manje kapljice vode, ne vraćajući ništa osim vlage u vazduh, postižući zdravije i efikasnije vlaženje.

Bela magla znači da ovlaživač radi, da li je to tačno?

Ultrazvučni ovlaživači stvaraju belu maglu kada rade, dok evaporativni ovlaživači imaju tendenciju da drže ovlaživanje nevidljivim.

Zašto indikator prečistača vazduha postaje crven kada otvorim ultrazvučni ovlaživač?

Ovo se obično dešava kada koristite ultrazvučni ovlaživač zajedno sa svojim prečistačem vazduha na bliskoj udaljenosti. Ovlaživač ispušta kapljice vode iste veličine kao i čvrste čestice zagađivača, koje bi senzor čestica prečistača vazduha prepoznao kao zagađivač vazduha. Sa evaporativnim ovlaživačem, međutim, veličina kapljica vode je mnogo manja, a sa prečistačem vazduha radi bez problema.

Kako da znam da ovlaživač radi ako ništa nije u vazduhu?

Većina evaporativnih ovlaživača je opremljena senzorima okoline za praćenje vlažnosti i temperature u realnom vremenu. Uzmite, na primer, smartmi evaporativni ovlaživač vazduha, možete da očitate vlažnost vazduha u realnom vremenu preko LED displeja ili na smartmi link aplikaciji.

Ovlaživaču ne treba održavanje, zar ne?

U mnogim regionima gde voda za piće sadrži minerale poput kalcijuma ili magnezijuma, beli talog je još uvek moguć da se skupi na površini rezervoara za vodu unutar ovlaživača nakon dugotrajne upotrebe. Preporučujemo da dodate malo deterdženta limunske kiseline i otvoreni režim samočišćenja (dostupan na smartmi evaporativnom ovlaživaču) u trajanju od 30 minuta ili ručno pranje dok filter (ili jastučić za isparavanje) ne bude čist.

Ako rezervoar za vodu ili filter za isparavanje smrde, to znači da se u vodi razmnožavaju bakterije. Najbolje je dobro oprati odeljke mašinom za pranje i izložiti ih suncu radi potpunog sušenja.